Tattoo weglaseren Kats

Tatoeage weglaseren in Kats

Een tatoeage is een versiering van het lichaam met onder de opperhuid aangebrachte inkt. Dat tatoeages populair zijn blijkt wel uit het feit dat bijna 1 op de 4 volwassenen een tatoeage heeft. Een deel hiervan krijgt vroeg of laat spijt van de aangebrachte versiering. De moderne YAG lasers zijn op dit moment de beste mogelijkheid om donkere en gekleurde tattoo’s en tatoeages op een veilige en verantwoorde wijze te verwijderen.

De laserbehandeling om de tattoo weg te halen

Bij het verwijderen van tatoeages wordt de tattoo bewerkt met snel opeenvolgende laserpulsen. Door een smalle laserbundel kan secuur en met precisie worden gewerkt. Het laserlicht gaat door de bovenste huidlaag (het epidermis) heen, en bereikt op 1,5 tot 2 mm diepte de ingekapselde inkt die vervolgens wordt afgebroken. Gedurende de behandeling wordt de huid gekoeld met speciale koelapparatuur. Hiermee wordt de belasting van de huid verminderd en zorgt de koeling tevens voor een licht verdovende werking waardoor de behandeling minder gevoelig is.

Direct na de behandeling zal er op de tattoo een witte waas te zien zijn, dit wordt lasersnow genoemd. Dit is een normale reactie van de huid. De witte waas zal binnen 30 minuten wegtrekken. Ook kan er een lichte zwelling op de tatoeage te zien zijn met wat roodheid eromheen. De huid hoeft na de behandeling niet afgedekt te worden. Op de dag van de behandeling is het goed om extra water te drinken zodat het lichaam de afvalstoffen beter kan afvoeren.

Twee weken voor- en na de behandeling is een zonnebank en zonnebaden niet aan te raden, tenzij u de behandelde plek afdekt. Na deze twee weken kunt u het insmeren met een sunblock (minimaal factor 30). Dit is met name van belang om pigmentverstoring van de huid te voorkomen.

tattoo verwijderen
tattoo verwijderen

Zo werkt de YAG laser

Om een tatoeage te kunnen verwijderen stuurt de laserapparatuur in een fractie van een seconde een puls van één specifieke golflengte uit. Dit specifieke licht wordt geabsorbeerd door de inktdeeltjes die in de huid ingekapseld zitten. De laserenergie breekt de kapsels open en breekt de inktdeeltjes af in microscopisch kleine stukjes die vervolgens door het afweersysteem van het lichaam worden afgevoerd. Het voordeel van deze behandelmethode is dat de opperhuid intact blijft en het onschadelijk is voor het lichaam. Aangezien het in veel gevallen om grote hoeveelheden inkt gaat zal het lichaam deze niet in een keer kunnen afbreken en zullen er dus meerdere behandelingen nodig zijn. De tatoeage zal na elke behandeling verder vervagen.

Het aantal behandelingen

Het aantal benodigde behandelingen is vooraf niet precies aan te geven. Immers geen twee tatoeages zijn hetzelfde en niet iedere huid reageert hetzelfde. Om een donkere tatoeage te verwijderen zijn er gemiddeld 6 tot 10 behandelingen nodig. Ingekleurde tatoeages vereisen meerdere behandelingen. Het interval tussen de behandelingen is 6 à 8 weken. Deze tijd is nodig om de afvalstoffen af te voeren en de huid volledig te laten herstellen.

Tijdens het eerste consult bij zal de huidtherapeut de tatoeage zorgvuldig beoordelen en een goede indicatie geven van het aantal benodigde behandelingen. Aan u vanzelfsprekend de uiteindelijke keuze.

Het aantal behandelingen hangt onder ander af van de volgende factoren:

  • de grootte en de diepte van de tatoeage
  • de kleur van de tatoeage
  • de dichtheid van de inkt in de huid
  • de ouderdom van de tatoeage
  • de gebruikte tatoeage inkten
  • de plaats waar de tatoeage is aangebracht
  • de aanwezigheid van meerdere tatoeages over elkaar
  • het huidtype

De diepte en de dichtheid van de inkt in de huid zijn de belangrijkste factoren bij het tatoeage verwijderen. Ook de optimale instelling van de laserapparatuur is sterk van invloed op het aantal behandelingen. Verdraagt uw huid maar een lage intensiteit dan zijn meer behandelingen nodig dan wanneer de huid een hogere intensiteit verdraagt. Gevoelige lichaamsdelen worden doorgaans vaker behandeld omdat deze lokaties een lagere behandelinstelling vereisen.

De resultaten

De YAG laser boekt op dit moment de beste resultaten bij het verwijderen van tattoo’s en permanente make-up. In de meeste gevallen zal de tatoeage na de benodigde behandelingen volledig verdwenen zijn. In een enkel geval geeft de behandeling niet het gewenste resultaat, het betreft dan meestal uitzonderlijke inktkleuren met synthetische stoffen of stoffen met niet-afbreekbare metaaldeeltjes. Tijdens de laserbehandeling zal dit blijken.

De kosten van het verwijderen van een tattoo

De kosten lopen sterk uiteen voor wat betreft het aantal behandelingen en de grootte van de tattoo. Kleine tattoo’s kunnen met enkele behandelingen al verwijderd worden, waar tattoo over grote delen van je lichaam een intensiever behandeltraject kennen. Behandelingen beginnen vaak rond de € 70,-, en lopen op naar gelang je type en formaat tattoo.